Изберете страница

За първа година Деканското ръководство на Педагогическия факултет инициира конкурс  „Студент на годината 2021 г.“ на Педагогическия факултет при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Общо девет от най-изявените студенти получиха парични награди за своите постижения, а за студент на годината бе избрана Кристина Димитрова – студент 3. курс от специалност „Психология“, редовна форма на обучение. Освен с отличен успех колегата може да се похвали и със спечелено II място на Международна олимпиада по психология и педагогика в Русия, проведена през 2021 г.  Нейните обществени ангажименти са свързани с изследователска дейност в Nislo Research, организиране на литературни и културни събития във фондация „Изкуство без граници“, координиране на събития като „Младият Пловдив чете 2021“ и други литературни срещи; организиране на творчески работилници към инициативата #ЗаАсеНОВград; координиране на доброволците на „Anime and Gaming Festival” 2021 и на асоциация „Голям брат, голяма сестра“. Тя е координатор на Клуба по психология към Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, национален координатор е на програмата Mind the Mind на Европейската асоциация на студентите по психология, участник и организатор е на конференции на Zonta International, както и различни уъркшопи и срещи с ученици и студенти по различни теми, журналист е в MediaCafe.bg и „Култура и изкуство“.
Официалното връчване на скулптурата на призьора се извърши от Декана на факултета – проф. д-р Владимира Ангелова на 01.02.2022 г., в обновеното фоайе на етаж 2 на Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“ от 11.00 часа.
На събитието присъства и ръководителят на катедра „Психология“ – доц. д-р Кирилка Тагарева, преподаватели от Педагогическия факултет и гости на Кристина Димитрова.
Ето и част от интервюто с професор д-р Владимира Ангелова и спечелилата приза Кристина Димитрова.

Въпрос: Професор Ангелова, какво Ви накара да стартирате този конкурс?
Проф. д-р Владимира Ангелова: Истината е, че идеята за този конкурс бе първоначално провокирана от учредената от Ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ ректорска стипендия, която е лично негово дарение и е в размер на една негова заплата. Инициативата бе първа по рода си в 60 годишната история на университета и провокира сериозна студентска активност. Тази инициатива и положителната реакция към нея ми дадоха куража и аз в качеството си на декан да организирам конкурс, който в дългосрочен план да мотивира студентите от Педагогическия факултет да бъдат активни не само по отношение на академичното си развитие, а във всички сфери на обществения и културен живот, както на национално, така и на международно ниво. Конкурсът дава възможност на студентите да афишират своите постижения и да получат нужното признание и да станат разпознаваеми пред една по-широка публика. Ние имаме блестящи студенти. Гордеем с тях. Бихме искали и те да се чувстват оценени, обгрижени и щастливи от избора си да се обучават в Педагогическия факултет на ПУ.
Въпрос: Можете ли да ни кажете нещо повече за скулптурата, нейният автор и символика?
Проф. д-р Владимира Ангелова: Пластиката е произведение на известния скулптор Сейфетин Шекеров, по-известен като Сефо. Творецът е с близо 40 самостоятелни изложби и е автор на редица монументални скулптори като прекрасната му творба „Морската нимфа“ край Бургас, четириметрова статуя на воин-конник в центъра на Ловеч, паметник на Екзарх Йосиф в същия град, „Паметника на гвардейците“ в София и др. Творби на Сефо притежават колекционери и фирми от Германия, Англия, Франция, Япония, Южна Корея, САЩ, Турция, България и др.
Решението ми да закупя тази скулптура и да се спра на този творец са няколко, като ще ги изредя без да ги степенувам по важност, защото това е невъзможно. Първо, Сефо е съпричастен с темата за развитието на младите хора и също като мен е радетел за това те да търсят реализация в България и убедено да я избират за свое бъдеще. Другата причина е несъмнено пластичната артистичност на автора и емоционалната наситеност на неговите произведения. Третата причина е в символиката на самата творба. Бухалът е символ не само на дълголетието, а най-вече на мъдростта, знанието и ерудицията. Надявам се тази скулптура освен като признание за вече отбелязани постижения да се възприеме от Кристина Димитрова и като пожелание за бъдещо личностно, духовно и професионално израстване. Надявам се тази награда да подтикне студентите към академична амбициозност и засилена социална ангажираност, която в крайна сметка ще е удовлетворяваща най-вече за самите тях.
А сега няколко въпроса и към самата Кристина Димитрова:
Въпрос: Кристина, от информацията, свързана с Вашата активност и постижения, става ясно, че сте амбициозен млад човек. Кое от постиженията си смятате за най-значимо?
Кристина: Това е доброволческата ми дейност в Пловдив чете. Аз започнах доброволческата си активност още през 2013-2014 г. По-късно станах координатор на доброволците, а сега съм координатор на самото събитие. А това е най-голямата културна инициатива, която се провежда в България, тъй като в една седмица се провеждат около 90 събития, които аз координирам. Координирам и доброволците, ангажирани с конкретните събития.
Въпрос: Имате ли визия в каква посока ще продължите образованието си след 4. курс и каква бъдеща реализация бихте искали да осъществите?
Кристина: От една страна искам да се занимавам са академична дейност, да стана преподавател в направление Психология и да стана автор на учебници за студентите психолози. От друга страна се надявам да имам и практика и тя да е свързана с деца и арт-терапия.