Изберете страница

На 15.02.2024 г. се проведе първата от поредицата среща-разговори по Конкурс за разрешаване на казус, свързан ролята на асистивните роботи в живота на хората. Срещата беше по проект Дигитални устойчиви екосистеми – технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкос) № Д23-ПФ-014 „Създаване и развитие на психологически Център за иновативни интегративни модели на обучение със социално-асистивни роботи“ – RoboPsy и организирана от Клуба по психология.

Лектор беше доц. д-р Миглена Кръстева-Иванова. Темата беше разгърната върху компетентностите на д-р Кръстева-Иванова в областта на невропсихология, патопсихология, диференциална психология, психогенетика, психологично консултиране в детска и юношеска възраст. Беше засегната и работата с асистивни роботи през психо-лингвистичен аспект.

Събитието откри проф. д.пс.н. Майяна Митевска, ментор на Клуба и ръководител на проекта. На срещата взе участие зам. декан по научно-изследователската дейност и проектна дейност проф. д-р Кирилка Тагарева, както и преподаватели и студенти от Педагогическия факултет, катедра „Психология“.

Доц. д-р Кръстева-Иванова разгледа подробно вътрешната картина на заболяването като индивидуална система от асоциации, емоционални преживявания и умствени преценки, при определянето  на отношението на пациента към здравословните му  проблеми и свързаните с тях поведения. Засегнати бяха важни въпроси свързани с феномена ВКБ, един от най-развитите в психосоматично поле. Познаването му позволява на практикуващите психолози правилно да избират и прилагат терапевтично въздействие. Бяха изведени и ключови фрази при разработване на сценарии за работа със социално асистивни роботи.

Темата се превърна в дискусия поради големия интерес сред участниците, изявен със задаването на интригуващи въпроси.

Видеозапис от цялата среща може да намерите на нашия YouTube канал. Благодарим на всички за активното участие!

Очаквайте скоро информация за следващата среща!