Изберете страница

На 10.01.2024 г. (сряда) се проведе първата среща-разговор за новата година, организирана от Клуба по психология. Специален гост-лектор беше адвокат Станимира Чюбатарова-Николова, която вълнуващо представи ролята на медиацията в България.
Събитието откриха проф. д.пс.н. Майяна Митевска и Доротея Димова. На срещата взе участие зам. декан по качеството проф. д-р Маркова.
Бяха засегнати важни въпроси, свързани с правната рамка на медиацията, обхващайки закона за медиацията и директивата за медиацията. Гост-лекторът сподели предимствата на медиацията, фокусирайки се на нейната правна уредба в Европейския съюз, както и на Европейския кодекс за поведение на медиаторите.
Темата възбуди голям интерес сред участниците, които задаваха интригуващи въпроси. Адвокат Чюбатарова отговори на въпроси за законодателството, регулиращо решенията от процесите на медиация, включително и въпросите за юрисдикцията. Обсъди се въпросът дали университетите трябва и могат да бъдат място за обучение на медиатори, както и какви изисквания са необходими за тяхната подготовка, включително дали е задължително висше образование и каква степен – бакалавър или магистър.

Видеозапис от цялата среща може да намерите на YouTube канала на Педагогическия факултет.