Изберете страница

От 12 до 15.09.2023 г. гости на Педагогическия факултет и специалността “Актьорство за драматичен театър” беше част от трупата на Театро С’Ардза от гр. Сасари, о-в Сардиния, Италия. Директор и главен режисьор на театъра е проф. д.изк.н. Романо Фоддай, преподавател в Университета на Сасари по актьорско майсторство, режисура, антропология, история на театъра и карнавала и клинична психология.

Отношенията на Педагогическия факултет с Университета на Сасари и  Театро С’Ардза започват от 2016 година, когато театърът гостува на сцената на Учебния театър с два свои спектакъла, а проф. Фоддай и актрисата Мария Паола Деси провеждат майсторски класове с нашите студенти – актьори.

Впоследствие наши студенти, водени от проф. д-р Александър Илиев два пъти участваха в международния фестивал на алтернативния театър “Остров на театрите” с учебни спектакли и в майсторски класове, провеждани от големи световни изследователи от петте континента.

Миналото лято проф. Фоддай прие за учебна практика по програма Еразъм + шестима наши студенти от класовете на доц. Капон. Те бяха два месеца в Сасари, подготвиха два спектакъла по време на практиката и участваха в големите международни фестивали “Остров на театрите” и “Алтер Его”.

Трупата на проф. Фоддай ни гостува след участието ѝ в Международния фестивал на изкуствата “Аркана” в Созопол. Актьорите изиграха два спектакъла на нашата учебна сцена: “ПАДАНЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО” и “ЛЕЛЯ БИРОРА”, на които бяха поканени и присъстваха новоприетите ни студенти, студентите от актьорските класове, преподаватели и любители на театъра. Видеоархив на спектаклите може тук:

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ 12.09.2023, Падане като за световно, ТЕАТРО С’АРДЗА, Сасари, Италия

ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ 13.09.2023, Леля Бирора, ТЕАТРО С’АРДЗА, Сасари, Италия

Предстои нова мобилност на двама наши студенти по програма Еразъм +, този път от класа на проф. д-р Александър Илиев. Нашите двама китайски студенти ще прекарат два месеца в театъра на проф. Фоддай и в Университета на Сасари, където ще участват в два спектакъла с международен актьорски състав.