Изберете страница

На 15.11.2023г. студенти от специалностите „Графичен дизайн с реклама“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“, по покана на автора на „Паметник на юристите – спасители на българските евреи“, посветен на положителната роля на българските юристи за спасяването на българските евреи през Втората световна война, участваха в церемонията по откриването на монумента и посетиха Националната художествена галерия.

В поглед отгоре паметникът представлява символа на еврейската нация Давидовата звезда, но разделена на две. Преминавайки между двете половини на стените на паметника, които са облицовани с огледала, пространството се разтваря и човек вижда размножен огледалния си образ до безкрайност. По думите на автора, това символизира библейската история за преминаването на еврейския народ през Червено море, спасило ги от преследващото зло и в същото време е призив към нашата съвест да погледнем в себе си и да имаме морална позиция. На стените на български и еврейски са изрязани буквите с паметното послание, зад които също има огледала, а през нощта от буквите се излъчва светлина. За тържественото откриване и усещането за държавност на събитието допринесоха духовата музика и стражите от гвардейската рота, както и църковният водосвет. Слова произнесоха председателят на Асоциацията на прокурорите в България, посланикът на държавата Израел Йосеф Леви Сфари, представител от Софийска градска община, архитектът Станислав Константинов, както авторът на монумента – скулпторът Красимир Ангелов. Церемонията уважиха много официални гости, представители на съдебната власт, на академичната общност, на местната власт, висши военни.

След участието в тържественото мероприятие студентите посетиха двете основни сгради на Националната художествена галерия – „Двореца“ и „Квадрат 500“. Там имаха възможност да видят в оригинал много творби от български автори, които са учили по някои учебни дисциплини. Въпреки умората, бъдещите графични дизайнери и учители по изобразително изкуство имаха възможността да разгледат внимателно и да снимат впечатлилите ги картини. Пътьом студентите посетиха гроба на великия български писател и поет Иван Вазов и се насладиха на тихата омиротворена атмосфера на храм паметника „Св. Александър Невски“ и на богатството на неговите стенописи.