Изберете страница

Завърши още един актьорски клас в педагогическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Дипломирани са 14 актьора във випуск 2016-2020 с художествен ръководител проф. д-р Александър Илиев.

Системата на обучение е заимствана от световноизвестния университет “Карнеги Мелън”, САЩ, адаптирана за българското образование от проф. д-р Александър Илиев, художествен ръководител на класа. Тази прочута система се базира на максимата на Йежи Гротовски: „Театърът е нещо, което се случва между актьор и зрител“. Затова в нея се залага главно на практиката – подготовка и игра в минимум осем пиеси на учебна година. Учебната програма предвижда постъпателно запознаване с историята на театъра, физическата изразност и психотехниката на актьора. В първи курс се изучава антична и мистериална драматургия; във втори традиционен, средновековен и ренесансов театър; в трети класическа драматургия; в четвърти курс съвременни театрални стилове и жанрове.

Успоредно с това за четири години обучение студентите анализират 90 класически филма и спектакъла; прочитат и докладват по 20 задължителни теоретични книги.  Всеки актьор участва в 38 различни заглавия, поставени на учебна и професионална сцена и създава минимум по 30 роли. Играта пред публика за четири години е над 300 пъти. Спектаклите на завършилия випуск са се срещнали със зрители на сцените в Пловдив, София, Момина Клисура, Разград, Пазарджик, Кричим, Габрово, Белово, Кърджали, Переперикон, Свиленград, Стара Загора, Русе, Благоевград, Удине (Италия), Виена (Австрия).

Нашите абсолвенти имат участие в над 30 фестивала у нас и в чужбина. Получени са 17 колективни и индивидуални национални и международни награди. Завършени са 12 майсторски класа с академични преподаватели от четири континента. През втората и третата година на обучение днешните професионални актьори преминават курс на обучение и по телевизионна практика. Те създават свой YouTube канал, в който публикуват своите представления, интервюта и репортажи. Така дипломираният випуск разполага с пълен видеоархив на спектаклите, майсторските класове и фестивалите – заснети трикамерно. Както казваше незабравимият Тодор Колев, така имаме шанс “да ги стигнем американците”.

За нас, техните преподаватели, беше чест да култивираме таланта им и щастие да виждаме как израстват физически, професионално и духовно пред очите ни. Сега пътищата пред тях са чисти. Те вкусиха с пълни шепи от театъра, придобиха опит в киното, телевизията и медията за сцена. Имат увереност в своите сили и знаят какво знаят и могат. Знаят къде и при кого да научат онова, което ще им трябва занапред. Те стъпват на път със сърце!

Снимки от изявите на младите артисти можете да видите ТУК.

Ето и линкове, където можете да видите някои от представленията на актьорския клас с художествен ръководен проф. д-р Александър Илиев:

  1. https://youtu.be/lpp6sO3jSHs
  2. https://youtu.be/ptUQcqispsM
  3. https://youtu.be/4kQAWWL3ADw
  4. https://youtu.be/XU4iF0b-JC4
  5. https://youtu.be/l2cfL-Hlaa8

Одобрил: проф. д-р Владимира Ангелова