Изберете страница

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Педагогически факултет, Катедра „Естетическо възпитание“ обявяват втора дата за приемен изпит в специалност „Актьорство за драматичен театър“ – 22 октомври от 11.00 ч. в Учебен театър – Ректорат.  
От 2023 г. кандидатстуденти се приемат в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и с оценката им от ДЗИ за придобиване на професионална квалификация (Теория и практика на професията/Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация/ професия Актьор“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“).

Обучението в специалността надгражда авторитетната традиция на преподаването на актьорско майсторство за сценични изкуства в България. Художествени ръководители на класовете по Актьорско майсторство за драматичен театър в ПУ са били: проф. д-р Атанас Атанасов, проф. дин Елисавета Сотирова, проф. Надежда Сейкова, проф. Анастасия Савинова, доц. Иван Налбантов, доц. Виолета Гиндева, проф. д-р Александър Илиев, доц. Веселин Ранков, проф. д-р Велимир Велев, Теди Москов, доц. Лео Капон и още много изтъкнати наши колеги – творци и педагози.
Специалност „Актьорство за Драматичен театър“, открита в Пловдивския университет през 2003 г., е част от акредитираното професионално направление „Театрално и филмово изкуство“. Приемът в специалността е по Държавна поръчка, обучението е разпределено в осем семестъра.

Художествени ръководители на класа, приеман през учебната 2024/2025 са доц. д-р Петър Одажиев и доц. д-р Валерий Пърликов, (повече вж. на сайта на ПФ) в сътрудничество с екипа на специалността, включващ изтъкнати професионалисти от областта на сценичните и екранните изкуства, както и педагози от другите специалности на ПУ (изобразително и музикално изкуства, философия, психология и педагогика). Стратегията на екипа на професионално направление 8.4. Театрално и филмово изкуство към ПФ за по-нататъшно развитие на специалността „Актьорство за драматичен театър“ залага на възможности за съпътстващи образованието в областта на драматичния театър специализации и лабораторни изследвания в областта на съвременното изкуство. Основанията за това намерение са предпоставени от безспорните квалификации на преподавателите в специалността, подпомогнати от изявени творци, въвеждани към занимания с класовете чрез прецизирана система от уърк-шопове и работни срещи.
Студентите ще могат да получат допълнителна специализация чрез разширено изучаване на спецификите на съответните изкуства в едно или две направления, като избират между Актьорство за мюзикъл и Актьорство за кино.
Съобразно етапите на общата програма на специалността са организирани и разставени работни ателиета с утвърдени имена в областта на сценичните и екранни изкуства (по-долу са изброени със съответната тематика):
Деян Донков – „Специфика на работата на актьора в киното“
Аня Пенчева – „Подготовка за роля в камерните театрални форми“
Яна Маринова –  „Актьорът в телевизионната драма“
Николай Урумов – „Изкуството на изграждането на комедийния образ“
Проф. д-р Велимир Велев – „Интерактивен куклен театър, клоунада“ 
Вили Прагер, Ива Свещарова – „Изкуството на актьора в съвременния пърформанс“
Владимир Михайлов – „Изкуството на актьора в мюзикъла“
Проф. Генко Гешев – „Създаване и управление на театрална компания“
На студентите е предоставено приоритетно участие в „Академия на изкуствата“, Царево – съчетаваща работни ателиета за драматичен театър, музикален театър и кино.
Студентите ще имат възможност да се представят и придобият професионален опит на сцените на Драматичен театър – Пловдив, Родопски драматичен театър “Николай Хайтов”, Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора, Театър „Сълза и смях“  – София и др.
Предвиждаме участието на студентската продукция в програмата на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, Стара Загора, „Малък сезон“ – Театрална работилница „Сфумато“, София и др.
Към специалността функционират две сценични лаборатории: Творческо ателие „АРТЕ“ с ръководител доц. д-р Петър Одажиев и Ателие „Спонтанна креативност“ с ръководител доц. д-р Валерий Пърликов. Лабораторните пространства са предназначени за теоретико-практически изследвания в областта на съвременните изкуства и имат иновационен характер.