Изберете страница

На 10.10.2023г. в галерия „Възраждане“ в Стария град беше открита изложба с живописни творби на художника проф. д.изк.н. Бисер Дамянов – преподавател от катедра „Естетическо възпитание“ в Педагогическия факултет на Пловдивския университет. В препълнената зала изложбата беше открита с кратко и емоционално слово от Красимира Алексиева – собственик на галерия „Възраждане“.

Представените в изложбата творби облъчват зрителя с нежно и романтично чувство и с особен душевен финес, за което допринасят, както избраната от автора стилистика, така и неговото светоусещане, което откриваме да прозира в живописните платна. Изящният рисунък на фигурите, леко загатващ за съзнателно търсен от автора наивизъм, фините цветови преливания, използваният пространствено-композиционен подход, създаващ усещане за безтегловност, визуалните метафори в сюжетите – всичко това поражда у зрителя впечатление за един приказен и фееричен свят, в който Бисер Дамянов ни приканва да навлезем. Според думите на автора при откриването на изложбата, той се е опитал да представи светлото и положителното в живота в противовес на всичко мрачно и лошо, което ни заобикаля и атакува от различни страни.

За студентите, колегите и всички онези, които познават проф. Дамянов в неговия строг и създаващ респект академичен профил, тази изложба е едно изненадващо откритие за неговата скрита поетична душевност. Тя е порив към изгубената романтика в живота и манифестация на изящното и красивото в него. Каним студентите и колегите да верифицират казаното тук чрез своето лично преживяване от досега с изкуството на проф. Дамянов в галерия Възраждане до 30.10.2023г.