Изберете страница

Уважаеми първокурсници,

Ръководители на клас “Актьорство за драматичен театър”, випуск 2024, ще бъдат доц. д-р Петър Одажиев и доц. д-р Валерий Пърликов. Доверяваме се на екип от квалифицирани професионалисти в областта на сценичните и екранни изкуства, които комбинират задълбочено експертно лабораторно обучение с интердисциплинарни практически възможности.

ВАЖНО!!! През 2024 г. Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ признава изпитната оценка от ЗДИППК, професия “Актьор”, специалност “Актьорство за драматичен театър” на училищата по изкуства в страната, за равностойна на оценките от приемните изпити в същата специалност към катедра “Естетическо възпитание”.

Доц. д-р Петър Одажиев е режисьор и преподавател с богат изпълнителски и постановъчен опит в областта на сценичните и екранни изкуства. Той е завършил НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, София, специалност кино и ТВ режисура. Защитил е докторска дисертация по кинознание, киноизкуство и телевизия в Института за изследване на изкуствата при БАН. Специализирал е в Колумбийския университет, Ню Йорк (Columbia University) и в Щатския университет на Ню Йорк (SUNY). Доц. д-р Одажиев има дългогодишен опит като преподавател по актьорско майсторство и режисура в Европа и САЩ. Автор е на множество проекти в областта на сценичните и екранни изкуства, показвани и награждавани на авторитетни световни фестивали. Неговият игрален филм “Отвъд границата” е обявен  от Hollywood Reporter за един от десетте най-добри филми от Източна Европа за 2010, a “Един киноман в началото на века” печели наградата за най-добър чуждоезичен филм на Фестивала на независимото кино, Ню Йорк, 2007.

Валерий Пърликов е театрален режисьор, сценограф и VJ, завършил НАТФИЗ “Кр. Сарафов” – София (специалност „Режисура зя драматичен театър“), доцент по „Актьорство за драматичен театър“, доктор по „Театрознание и театрално изкуство“. Реализирал повече от 40  постановки и сценични акции в ДТ – Ловеч, ДКТ – Пазарджик, ДТ – Кюстендил, ДТ – Димитровград, „Театър-студио 4 х С”- София, ДКТ – Шумен, Ателие VIA NEGATIVA – София. Носител на награди за режисура от национални форуми по изкуствата, с множество участия в програмите на  национални и международни театрални фестивали. През 2010 г., за целите на развитието и популяризирането на стратегията си за театрална конвенция „Театър-метаезик”, създава ФОНДАЦАЦИЯ КЕРИГМА и лабораторното ѝ пространство за концептуален театър Ателие VIA NEGATIVA. Преподавал „Актьорство за драматичен театър“ и театрална теория в Театрален колеж „Любен Гройс“ и НБУ, понастоящем част от екипа на специалност АДТ в Педагогически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, където ръководи и Ателие „Спонтанна креативност“.

Бакалавърската образователна програма “Актьорство за драматичен театър” на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” е насочена към обучение на универсални изпълнители, които овладяват както творчески методи, така и практически умения за компетентно изграждане на успешна кариера в областта на театралните и екранни изкуства. Програмата обучава артисти, които развиват в еднаква степен таланта си да обединяват тяло, глас и дух в едно цяло, и които със страст и упорита работа, творчески, интелектуално и професионално се подготвят за предизвикателствата в изкуството и живота.

Програмата предоставя на студентите възможност да получат солидна основа в актьорството за драматичен театър, допълнена от структурирана специализирана подготовка за реализация в широк спектър театрални и екранни видове и жанрове. Чрез изучаване на фундаментални актьорски, вокални и танцови методи и техники за изграждане на изпълнителски умения за драматичен театър, музикален театър, кино и телевизия, предлагаме начини всеки да открие и развие своята творческа уникалност.

Програмата дава перспектива за развитие на талантливи и амбициозни интелигентни хора, със силно въображение, физически и гласови данни, както и всички шансове за успешна творческа реализация на сцената и екрана. Чрез усвояване на фундаменталните принципи на актьорското изкуство и  свободното избиране на надграждащи дисциплини от многообразен жанров спектър,  студентите получават изключителния шанс сами да определят посоката, в която да задълбочат знанията и уменията си.

Очакваме ви мотивирани и подготвени на приемните изпити, които ще се проведат в три кръга, съответно на 11, 12 и 13 септември 2024 г.. Начало на всички изпити – 9.00 часа.

Снимки от акцията на доц. д-р Валерий Пърликов „КУЦУЛАН ИЛИ ВЪЛЧА БОГОРОДИЦА“  (текст на Константин Илиев) в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – гр. Шумен, 2018 г., с участието на актьори от специалността АДТ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Снимки от продукции на доц. д-р Петър Одажиев