Изберете страница

На 30.04.2023 г. приключи 15-то издание на един от най-мащабните и престижни конкурси по акордеон, който се провежда ежегодно в рамките на международния фестивал „Dani harmonike“ в градовете Углевик и Биелина, Босна и Херцеговина.
Участваха акордеонисти от 18 страни – почти всички балкански държави, Австрия, Унгария, Италия, Швеция, Израел, Азърбайджан, Китай и др. Изпълнителите  се състезаваха по възрастови групи в 3 категории – за солова класическа и съвременна музика, вариете и камерна музика. Бяха оценявани от 15 членно жури от 10 държави, с български представител доц. д-р Диана Станчева от катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.
Нашата страна беше достойно представена от четирима участници, всеки от които спечели награда в своята възрастова група – Първа награда за студента Мариан Минчев от II курс на специалност „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и три втори награди за учениците от класа по акордеон на доц. д-р Д. Станчева в Национално музикално училище „Л. Пипков“, София.
В интервю за босненската телевизия Мариан Минчев сподели, че участието в този форум за него е голяма чест, отговорност и изключително вълнуващо преживяване.  
Отличната организация, високият професионализъм, любовта към музиката и непринуденото, сърдечно колегиално общуване превърнаха това събитие в незабравим празник на акордеона.
Да са честити наградите на нашите прекрасни млади таланти и да се множат успехите им!