Изберете страница

На 25 април 2024 г. преподавателите и студентите на Педагогическия факултет станаха участници в едно вълнуващо и незабравимо

МУЗИКАЛНО ПЪТЕШЕСТВИЕ С ВЕРОНИКА ТОДОРОВА

Вероника Тодорова е изключителен музикант с много лица: виртуозен изпълнител-акордеонист с много широки репертоарни граници, диригент, композитор, музикален педагог, мениджър. Дълъг е списъкът с отличия и награди на Вероника. Тя показва изключителното си изпълнителско майсторство на престижни музикални форуми в редица европейски страни – Германия, Австрия, Нидерландия, Финландия, Италия, Норвегия, Швейцария, Словакия, Румъния и др. През 2006 на световното първенство по акордеон в Норвегия е обявена за най-добрата акордеонистка в света. Същата година печели и титлата „Майстор на Германия“. Основава „Вероника Тодорова бенд“, с който издава първите си два албума – „Rosso“ и „Balkan Train“. Участва и в други музикални проекти, съвместно с известни музиканти от различни страни.
През 2020 г. Вероника се завръща в България, в родното си село Дебнево в Троянския Балкан, и пренася тук целия си талант, музикален опит и творчески потенциал. Продължава да концертира, участва в различни музикални форуми, майсторски класове, журира на конкурси. Освен активната си концертна дейност и в България,  Вероника е отдадена на каузата да обучава деца и млади музиканти. Още със завръщането си в Дебнево, тя разработва и организира в местното училище иновитивен модел на обучение, основан на резултатите от педагогически експеримент, осъществен в началото на 90-те години от Ханс Гюнтер Бастиан в Берлин, който доказва, че уроците по Музикален инструмент повишават значително коефициента на интелигентност на децата. Сега в Дебнево всички деца свирят на музикален инструмент и това е част от задължителната им учебна подготовка. Резултатите от това обучение са многопосочни и повече от показателни.
Друга забележителна инициатива на Вероника Тодорова е основаният от нея Международния фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the River“ в с. Дебнево.  С това тя сбъдва една своя мечта да даде възможност и сцена на български и чуждестранни изпълнители да музицират заедно. Вече 5 пъти фестивалът се провежда на поляната край реката на Дебнево в естествените декори на Балкана. Последното издание на фестивала се радва на все по-голям интерес от изпълнителите и на 10 хилядна публика.
На събитието, организирано от катедра „Музика“, Вероника Тодорова изпълни произведения на Астор Пиацола, Ренцо Руджиери, Чик Кърия, Ангел Димитров и свои композиции, с които докосна сърцата и отключи много положителни емоции у публиката. Нейните вълнуващи изпълнения бяха неведнъж прекъсвани от бурни ръкопляскания. Вероника беше поканена два пъти на „бис“, публиката беше на крак в препълнената зала и я изпрати с много възторг, цветя и аплодисменти!

Видеозапис от събитието може да гледате в YouTube канала на Педагогическия факултет.