Изберете страница

На 23 април /вторник/ се проведе лекция на тема: „Правата на човека, фокусирани върху определена подгрупа, домашно насилие, трафик на хора“. Срещата бе организирана съвместно от Деканско ръководство на Педагогическия факултет, Клуба по психология и катедра „Социални дейности“

Лектор беше проф. д-р Ребека Томас, която работи в полето на трафика на хора и домашното насилие в Съединените Американски щати повече от 20 години. Проф. Томас е дългогодишен преподавател във Факултета по социална работа на Университета на Кънектикът (UConn).

Основните акценти на лекцията, които проф. Томас постави, бяха:

  • Основните разбирания за трафика на хора в световен мащаб;
  • Как се идентифицират и установяват жертвите на трафик;
  • Какви са основните здравни проблеми на жертвите на трафик;
  • Кои специфични съображения и етични норми трябва да се спазват при работата с жертви на трафик;
  • Кои са основните 5 пункта в Закона за защита на жертвите на трафик, създаден през 2000 година в САЩ.

По време на лекцията бяха споделени много интересни примери от практиката на проф. Томас и бяха очертани основните теоретични постановки по темата, свързана с трафик на хора. Темата породи много въпроси сред които: Има ли случаи на спасена и интегрирана в обществото жертва на трафик, която да се връща при трафиканта? Как се работи с жертви на трафик, които изпитват положително отношение към трафиканта/трафикантите (Стокхолмски синдром)? Законът за защита жертвите на трафик разпознат ли е от всички власти и специалисти, които работят с жертви на трафик?

Видеозапис от срещата можете да намерите в YouTube канала на Педагогическия факултет: