Изберете страница

На 18 октомври 2022 г. от 14:45 ч. в 1 аула в Нова сграда на ПУ “Паисий Хилендарски” Клубът по психология към Педагогическия факултет Ви кани на своето откриващо събитие за академичната 2022/2023 г.!

“Зрителят ходи на кино за да реализира своята потребност от дълбоки емоционални преживявания”, Робърт Макки

Киното включва в себе си елементи от всички видове изкуства и органично е свързано с традиционните и използващи технически средства изкуства. Именно киното се явява пресечна точка на двете художествени системи, които обуславят неговата специфична природа. Изкуството на киното е резултат от еволюцията на всички изразни средства и оказва най-силно въздействие върху зрителя. И това на първо място се дължи на природата на човешката психика. Екранът създава специално време, специално екранно пространство и емоционално възприемане на реалността. Психологията в киното се формира от три основополагащи елемента: Психология на автора, психология в кино сюжета и психология на зрителя. Авторът посредством своето произведение комуникира със зрителя. През призмата на психологията ще разгледаме трите аспекта:

  1. Киното и авторът – как се раждат историите, какви са личните проекции, преживявания, травми, как с помощта на своите истории, авторът се опитва да компенсира и реши нерешени жизнени задачи…
  2. Психологически основи на сценария – Кои теории и концепции в психологията са най-кинематографични и могат да бъдат използвани от сценаристите. Как се създава психологически верен персонаж, неговият характер, мотивации, промeни и др.
  3. Киното и зрителят – Каква е психологията на зрителското възприятие. Как психологическото въздействие на филма върху зрителя се различава от това на другите форми на наративни изкуства. Какви потребности могат да мотивират зрителя да гледа филми.

Гост: д-р Красимир Стоичков

Красимир Стоичков има богат артистичен опит в сферите на театралното и филмовото изкуство. Отличен е с множество отличия в областите на фотографията (четири самостоятелни изложби експонирани в България и чужбина и авторски проект в социалните мрежи „България в два цвята“), киното (“Златно око“, София филм фест, „Златен ритон“, наградите на фестивалите в Попово, Смолян и Шчечин).

Линк за срещата: https://meet.google.com/inh-agdz-iaw