Изберете страница

На 12.04.2023 г. по инициатива на преподавателя по акордеон доц. д-р Диана Станчева катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ организира десетата сценична изява на студента Мариан Минчев от 2. курс на специалност „Музика“.
Мариан Минчев е роден през 2000 г. в Самоков. Завършил е националното музикално училище „Любомир Пипков“, София в класа по акордеон на доц. д-р Диана Станчева. До момента е спечелил над 15 награди от национални и международни конкурси у нас и в чужбина.
В първата част на концерта той изпълни Сюита за соло акордеон  „Сляпата улица“ (I, III и IV част) от съвременния френски композитор Франк Анжелис и транскрипции за акордеон на две клавирни произведения – соната в ла минор от Д. Скарлати и испанско капричио оп. 37 от М. Мошковски. Публиката бурно аплодира и изпълненията от втората част на концерта, в която младият виртуоз представи още 4 пиеси – джаз стандартите „Боса в Нормандия“ и импровизация по темата „Мъртви листа“ от Жозеф Козма, последвани от съвременния валс мюзет „Едно френско докосване“ от Ришар Галиано и популярното танго „Оле Гуапа.
Поздравления поднесоха проф. д-р Таня Бурдева – ръководител на катедра „Музика“ и проф. д-р Даниела Маркова – от името на ръководството на Педагогическия факултет, които сърдечно пожелаха на Мариан успешно представяне и в предстоящото му участие в XV Международен конкурс „Dani harmonike“ в Углевик, Босна и Херцеговина.

Запис на концерта може да гледате тук: