Изберете страница

На 17 май отбелязваме Международния ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта.
На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер.
За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация “Юнак”. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина.
Проявите в Международния ден на спорта нямат състезателен характер и не излъчват победители. Идеята е в този ден за спорт и физическа активност всички, които желаят, да отделят 15 минути от времето си за някакво спортно занимание или физическа дейност. Той се провежда ежегодно от 1983 г. в над 100 страни на всички континенти.
Денят на българския спорт се празнува от 2005 година насам и е определен за професионален празник на работещите в сферата на спорта.
Ежегодно на тази дата катедра “ ТМФВ и спорт” към Педагогическия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски“ организира различни спортни мероприятия. И тази година по традиция празникът беше отбелязан със спортни игри: футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса, дърпане на въже. В кроса – „Да бъдем здрави“,  участието на студентите беше най-масово. Щафетните бягания също успяха да разкрият своя атрактивен характер.
Всеки участник получи тениска с логото на Университета, която да му напомня, че спортувайки получаваш поредната доза здраве.