Изберете страница

Клубът по психология към Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски организира среща-разговор на тема: „Предизвикателства пред психолога в клинична среда“. Срещата ще се проведе на 29 март от 11.00 часа синхронно в електронна среда от разстояние на следния линк: https://meet.google.com/vsq-bhni-xmg
Съвремието все по-активно утвърждава концепцията за единство на психика и тяло. В медицината идеята се претворява в персонализирания, пациент-ориентиран подход. Необходимостта от психолог в болнична среда у нас е належаща.
На срещата ще се дискутират въпроси, свързани с възрастовите и личностни спецификите при хоспитализирани пациенти, пациенти с хронични заболявания и терминално болни; влиянието на стреса, тревожността и депресията върху психичното и социално функциониране на пациенти с онкология; предизвикателствата пред психолога в болнична среда.
Водещ на срещата ще бъде Силвия Цветкова – доктор по клинична психология, професор по психология, преподавател в Медицински университет – Плевен. Притежава три магистърски степени и редица специализации у нас и в чужбина. Има дългогодишен професионален, консултативен и терапевтичен опитЗавършила е петгодишно обучение по Транзакционнен анализ и работи като транзакционен терапевт под супервизия. Преминала е обучението по Схема терапия.
През 2011 г. е консултант на персонала на ЦСРИ за лица с онкологични заболявания в проект “Надежда за всеки” – Плевен по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. През 2013 г. доброволно консултира онкологично болни пациенти в УМБАЛ – Плевен. От 2014 г. до 2015 г. – оказва психологическа подкрепа на пациенти с рак на гърдата по клиничен проект в гр. Плевен. Активно работи в болнична среда с онкологично болни.
Участва в работен екип по деинституционализацията на деца и младежи с увреждания в България – фаза 2 и 3 към ДАЗД.
Проф. Цветкова системно провежда квалификационни обучения сред работещи в сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности. Провежда курс “Психологически акценти при лечението и общуването с онкологично болни  пациенти”, участва като лектор във „въвеждащ курс по психоонкология“ към Българска асоциация по психоонкология (БАПО).
Проф. С. Цветкова има редица научни публикации у нас и в чужбина, част от които са посветени на психо-социални проблеми при пациенти, засегнати от злокачествени новообразования. Съавтор е в Клинично ръководство по психоонкология.
Член е на професионални организации в България и чужбина. Пълноправен член на БАПО, заместник – председател  на сдружението и председател на Етичната комисия.