Изберете страница

На 4. април /четвъртък/ се проведе последният уъркшоп в рамките на конкурса за разрешаване на казус, свързан ролята на асистивните роботи в живота на хората. Уъркшопът беше организиран по проект Дигитални устойчиви екосистеми – технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкоС) № Д23-ПФ-014 „Създаване и развитие на психологически Център за иновативни интегративни модели на обучение със социално-асистивни роботи“ – RoboPsy и съвместно с Клуба по психология.

Лектор беше доц. Златомира Костова от катедра „Психология“ към Педагогически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, която разгърна темата „Психотерапия и изкуствен интелект“.  

В началото на уъркшопа участниците бяха въвлечени в активна и стимулираща дискусия, която ги държеше ангажирани през цялото време. Въпросът дали „Изкуственият интелект може ли да замени психотерапевта?“ провокираше интерес и подтикваше обмен на различни мнения и виждания. В рамките на събитието бяха разгледани актуални приложения на изкуствения интелект, като Eliza, A.L.I.C.E, Woebot и други. Дискусията се оказа изключително ползотворна, като доцент Костова сподели своя експеримент с различните чат ботове. Ключов аспект на разговора беше професионалната етика, като се акцентира върху зависимостите към технологиите, възможностите за развитие и потенциалните етични и психологически рискове, свързани с използването на изкуствения интелект в психичното здраве.

В края на срещата председателят на Клуба – Доротея Димова, поднесе букет на доц. Костова от името на декан Ангелова по случай празника – Денят на психолога.