Изберете страница

На 14.04.2022 г. в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по инициатива на Клуба по Психология се проведе среща-разговор с доц. д-р Румен Бостанджиев на тема „Съзнателно партньорство“. Доц. д-р Румен Бостанджиев е директор на сексологичен институт „Интеракт“ в София. Завършва медицина и продължава професионалната си квалификация в областта на психотерапията. Включва се в международната програма по личностно центриран подход, организирана от Американската психологична асоциация през 1990 – 1994г. в Чехия и Словакия, като междувременно завършва и обучение за психодрама, проведено от екипи на Морено института в гр. Юберлинген (Германия) в периода 1990 -1998 г. , а през 1993 г. специализира Сексология в Нидерландия и Белгия. През това време работи като терапевт и университетски преподавател в единствения у нас Сектор по сексология към Медицинска академия – София.

Срещата се проведе синхронно в електронна среда от разстояние и даде своето начало с приветствени думи от страна на Декана на Факултета проф. д-р Владимира Ангелова. На срещата присъства преподаватели, докторанти и студенти от Университета. Към срещата проявиха интерес и от Центъра по българистика в Мелитополския университет “Богдан Хмелницки” (Украйна), в който се изучава специалността Психология.

Срещата ръководи менторът на Клуба проф. д.пс.н. Майяна Митевска. За безпроблемното протичане на беседата принос имат студентите от Управителния свет на Клуба и ИТ експертът Александър Станев.

Срещата-разговор се движи по линия на основни въпроси, които бяха коментирани след предварително проучване на участниците в Клуба за интересът на студентите. След изчерпването на предварителните теми, всеки от присъстващите имаше възможността да зададе своите въпроси директно.

Темите, които се разискваха бяха актуални и конкретно бяха свързани с характеристиките на едно съзнателно партньорство и как се постига съзнателното партньорство; кои са стиловете на партньорските взаимоотношения; какви са разликите между жени и мъже в рамките на партньорските взаимоотношения; къде са допирните точки на сексологията и фамилната психотерапия; как партньорските взаимоотношения могат да се „себеактуализират“, визирайки хуманистите; каква е ролята на сексологията в България за сексуалното образование на юношите и за подготовката им за семеен живот; кои са грешните концепции и митове за сексологията и секса; кои са най-често срещаните проблеми в партньорските взаимоотношения и как могат да се преодолеят, както и дискусионните ЛГБТ+ взаимоотношения.

От името на участниците в срещата и от името на Клуба проф. д.пс.н. Майяна Митевска изказа благодарност за отзивчивостта на доц. д-р Румен Бостанджиев, за ангажираността на деканското ръководство, както и към всички присъстващи за проявения професионален интерес към темата на срещата-разговор.

Видео от срещата с доц. д-р Румен Бостанджиев може да видите тук: