Изберете страница

Набиращата популярност студентска музикална формация „Жарава“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ заедно с танцовата формация „Пловдивъ“ показа свой спектакъл със специална хореография по време на церемонията по откриване на Световното първенство по борба за ветерани, което се провежда в зала „Колодрума“ в Пловдив до 15 октомври.

Jarava-spectacle-01

Студентите изпълниха авторските композиции „Калино, Калинче“ и „Миш-маш“, които вече втори месец заемат челните места в ТОП 40 Видео на световната платформа за етно музика – Еthnocloud (https://ethnocloud.com/world-music/charts). В глобалния етночарт със свои продукции участват музиканти от целия свят. За първи път българска група оглавява тази класация.

Формация „Жарава“ е сформирана от студенти от специалностите „Музика“ и „Джаз и поп пеене“ в катедра „Музика“. Младите таланти успешно съчетават и миксират съвременен фънк с български фолклор. Идеята за създаването на групата е на преподавателя Владимир Величков, който мечтае възпитаниците му не само да придобият добра вокална или инструментална техника, но и да получат шанс за професионално развитие.

Jarava-spectacle-02

В „Жарава“ участват вокалистите Стефани Желязкова, Мария Петкова и Шери Асан, Валя Иванова – гъдулка, Явор Бобев – гайда, Аделин Недялков – клавишни, Йордан Василев – ударни, Калоян Николов – тъпан, и Борислав Алексиев – кавал.

Jarava-spectacle-03

Професионална танцова формация „Пловдивъ“ е създадена през 2008 г. Репертоарът на формацията включва както български фолклорни танци, така и на танци на чуждестранни култури и традиции. От съвместната работа на двете формации – „Жарава“ и „Пловдивъ“ се ражда етноспектакъл, с който страната и градът да посрещнат подобаващо участниците в Световното първенство по борба за ветерани.