Изберете страница

В периода 10-14.7.2023г. по програмата ERASMUS+ BIP взеха участие четирима представители на Катедра Естетическо възпитание към Педагогическия факултет на ПУ Паисий Хилендарски: двама преподаватели – проф. д-р Даниела Маркова и гл. ас. д-р Надежда Ангелова, докторантът по Методика на обучението по изобразително изкуство Петя Кънева и един студент от специалност Графичен дизайн с реклама“ – Михаела Сярова.

Педневното обучение бе по покана на немския университет Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg и се проведе в културния център Kulturwerkstatt Auf AЕG в Нюрнберг, Германия. Темата на семинара беше  International and UNESCO related Perspectives of Aesthetic, Arts and Cultural Education със засилено интернационално участие на 7 европейски университета от Холандия, Полша, Португалия, Германия, България, Латвия и Франция. Общият брой на участниците – преподаватели, докторанти и студенти – надхвърляха 50 души. 

Целта на обучението беше запознаването с европейските политики за устойчиво културно развитие и посредством съвместната работа на няколко смесени интернационални екипа, сформирани от участниците в семинара, да се проведе критичен анализ и да се предложат конкретни локани приложения на стратегиите. Българското участие в разнообразните дейности на семинара беше активно, с принос в груповата разработка на тема Nature Culture Reconnections”.

Семинарът завърши с вълнуващи презентации на екипите и възможности за публикации, както и за бъдещо продължение на съвместната дейност и положените основи за сътрудничество между университетите. Добрата организация на домакините, опознаването на културните забележителности на града и приятелското взаимодействие на участниците благоприятства ползотворното протичане на програмата.