Изберете страница

На 20 май 2024 г. се проведе закриващото събитие на Клуба по психология за тази академична година, на което гост-лектор беше доц. Ваня Христова. Темата на срещата беше „Екранната зависимост и нейните последици при деца и подрастващи“.

По време на лекцията, доц. Христова обърна внимание на различните интеракции с екранни устройства като игри, социални мрежи и анимации, и тяхното влияние върху повишаването на допамина. Тя подчерта, че подрастващите могат да развият зависимост към тези устройства, което може да доведе до затруднения при разграничаването на реалността от фантазиите. Важен акцент беше поставен и от г-жа Виргиния Василева, психотерапевт и детски психолог за т.нар. „екранен аутизъм“ – поведение, характерно за деца, зависими от екраните, изразяващо се в рядко общуване и демонстриране на стереотипно поведение. От практиката си в “Карин дом”, г-жа Виргиния Василева посочи утвърдени и иновативни терапевтични методи и подходи за работа с деца със затруднения в развитието, както и инструменти за психотерапевтична подкрепа на деца и възрастни.

Срещата предостави ценна информация за препоръчителното екранно време за децата и признаците, по които родителите могат да разпознаят екранна зависимост. Освен това, доц. Христова обсъди и предимствата на технологиите, като комуникация, приложение в образованието и самообучение, подчертавайки баланса между ползите и рисковете от използването им в съвременния технологичен свят.

Видеозапис от цялата среща може да намерите на YouTube канала на Педагогическия факултет.

Очаквайте нови срещи от Клуба на есен!