Изберете страница

На 14 юни 2024 г., Педагогическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ бе домакин на националната конференция „Актуални предизвикателства и добри практики в приобщаващото образование“. Конференцията, съорганизирана със Синдиката на българските учители и РЦПППО – Пловдив, събра на едно място водещи експерти, преподаватели и представители на институции от цялата страна.

Събитието започна в 09:30 с регистрация и кафе, последвани от официалното откриване в 10:00. Д-р ик.н. Янка Такева, председател на СБУ, въведе участниците в темата, подчертавайки значимостта на приобщаващото образование за съвременното общество.

Приветствия към участниците бяха отправени от:

  • Проф. д-р Галин Цоков, министър на образованието и науката
  • Проф. д-р Румен Младенов, ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“
  • Проф. д.п.н. Наталия Витанова – Маринова, ректор на ШУ „Еп. Константин Преславски“
  • Проф. д-р Владимира Ангелова, декан на Педагогически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“
  • Д-р Мария Янкова, програмен директор „Образование“ на УНИЦЕФ България
  • Д-р Катя Стоилова, директор на РЦПППО Пловдив

Първи панел: Приобщаващо образование в дигиталната ера

Първият панел се фокусира върху предизвикателствата и възможностите на приобщаващото образование в контекста на дигитализацията. Проф. д.п.н. Дора Левтерова – Гаджалова откри панела с доклад за актуалните предизвикателства. Проф. д-р Пламен Милтенов от University of Minnesota и ВИНС Варна представи методи за персонализирано обучение чрез дигитални технологии. Д-р Калоян Дамянов от СУ „Климент Охридски“ разгледа постиженията 30 години след Декларацията от Саламанка, а Грета Ганчева от МОН презентира проекта „УСПЕХ ЗА ТЕБ“. В края на панела бяха представени две добри практики от СУ „Паисий Хилендарски“ и РЦПППО Пазарджик.

Втори панел: Приобщаващо образование в мултикултурна среда

След обяд участниците се включиха във втория панел, който се фокусира върху предизвикателствата и добрите практики в мултикултурната среда. Проф. д.п.н. Сийка Чавдарова – Костова от СУ „Климент Охридски“ представи съвременните предизвикателства пред интеркултурното образование. Следващите презентации включваха успешни иновации и междуинституционални взаимодействия от РЦПППО във Варна, Търговище, Бургас и Разград.

Трети панел: Приобщаващо образование чрез спорт и изкуства

Последният панел разгледа приобщаващото образование чрез спорт и изкуства. Проф. д-р Снежана Николова от ШУ „Еп. Константин Преславски“ представи успешни иновативни практики, следвани от добри практики от РЦПППО в Пловдив, Ловеч, Сливен и Монтана. Панелът завърши с дискусия, в която участниците обмениха опит и идеи.

Конференцията бе закрита с обобщение на представените доклади и добри практики. Организаторите изразиха надежда, че споделените идеи и опит ще допринесат за развитието на приобщаващото образование в България.

Националната конференция  „Актуални предизвикателства и добри практики в приобщаващото образование“ е част от по-голяма инициатива на ПУ “Паисий Хилендарски” за интегриране на съвременни смарт технологии в образованието и подкрепено от проект ДУЕКОС: „ДИГИТАЛНИ УСТОЙЧИВИ СИСТЕМИ -технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми“ (ДУЕкоС) BG-RRP-2.004-0001-C1.

Студентите от клуб „Приобщаващо образование“ към Педагогическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ бяха активна част от организацията и провеждането на националната конференция.

Всички снимки от конференцията можете да разгледате в ГАЛЕРИЯ.