Изберете страница

На 17-ти и 19-ти април се проведоха две идентични обучения на тема: „Биофийдбек методи в психологическата практика“, като в тях взеха участие студенти от специалност „Психология“. Инициативата за провеждането на тези обучения дойде от „Лабораторията по експериментална психология и невронауки“ при Педагогическия факултет на ПУ, съвместно с Клуба по психология. 

Обученията бяха проведени под супервизията на проф. д-р Ю. Янакиев от катедра „Психология“, който е и директор на лабораторията. Това осигури не само професионално насоченост на събитието, но и гарантира качеството и адекватността на предоставената информация. 

Обучението започна със запознаване на участниците с концепцията на биофийдбек: Биофийдбекът е метод, при който се използват електронни устройства за наблюдение и обратна връзка на различни биологични процеси в човешкия организъм. Целта на биофийдбека е да помогне на индивидите да регулират и подобрят тези биологични процеси, като например сърдечен ритъм, дишане, мускулно напрежение и други. Чрез получаване на обратна връзка за тези процеси, хората могат да научат да ги контролират по-ефективно и да постигнат по-добро здраве и благополучие. 

Обучението предостави обстойно обяснение за това как биофийдбекът функционира и какви са неговите потенциални ползи за психологическата практика. Професор Янакиев представи различни видове биофийдбек устройства и демонстрира как те могат да бъдат приложени в психодиагностиката и терапията. Студентите имаха възможността да изпробват устройствата и да разберат тяхната работа. 

Обучението протече в диалогична среда, която насърчи участниците да споделят въпроси и впечатления. Това създаде възможност за по-добро разбиране на материала и практическото използване на биофийдбек методите.