Изберете страница

Деканското ръководство на Педагогическия факултет ежегодно предлага тридневен докторантски семинар на новоприетите си докторанти, на които им предстои да преминат обучение по дисциплините от Блок А по рамковия им учебен план.
Обучението дава възможност на новозачислените изследователи на факултета качествено да разработят своите научните разработки и да създадат общност от млади учени, търсещи сътрудничество.

Задължителните дисциплини, които изучаваха докторантите са:

  • Методология и методи на научните изследвания

Лектор: доц. д-р Николинка Атанасова
Обучението по тази дисциплина е фундаментално. То съдейства за създаването на дисертационни трудове с високо качество и научна стойност. Последователно се разкриват основните дефиниции за наука и научни изследвания. Представя се алгоритъм на планирането, разработването и описанието на научното изследване и структурирането на дисертационния труд.

  • Академично писане

Лектор: доц. д-р Хилда Терлемезян
Дисциплината е насочена към разкриване на същността и функциите на академичното писане и особеностите му при подготовката, написването и редактирането на научни статии и научни доклади в списания, сборници и електронни списания. Представят се стандарти в академичното писане при съставяне и оформяне на библиография и при цитиране в научни публикации.

  • Статистически методи и софтуер за обработка на данни от научни изследвания

Лектор: доц. д-р Ваня Сивакова
Дисциплината въвежда докторантите в използването на статистическите методи за обработка на данни в научни изследвания, свързани със събиране, обработване, описание и анализ на статистически данни и графичното им онагледяване. Показва как чрез изследване на зависимости и анализ на причините за дадено състояние, даден процес може да се управлява, и да се извършва прогноза.